petpaty.com



Muhabbet kuşları narin yapıya sahip oldukları için sürekli olarak hasta olmaktadırlar. Muhabbet kuşlarının yemi, suyu, alması gereken ilaçları ve vitaminleri doğru bir şekilde ve zamanında verilmediği durumlarda muhabbet kuşları hastalanabilmektedir.

Muhabbet kuşlarında en sık rastlanan hastalıklar;

  • İshal,

  • Soğuk algınlığı

  • Mantar


Bu üç hastalık basit rahatsızlıklar gibi görünseler önlem alınmadığı taktirde ciddi sonuçlar meydana gelecektir. Bu sebeplerle evde muhabbet kuşu beslerken, vücutlarında hasar meydana getirebilecek hastalıkların önüne geçilmesi ve hastalık meydana geldiğinde ise vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Kuşlarda meydana gelen hastalıkların belirtileri arasında en yaygın olanı muhabbet kuşunun sürekli olarak ağzını açıp kapatmasıdır. Bu durum muhabbet kuşlarını besleyen kişileri tedirgin etmekte ve muhabbet kuşum ağzını neden sürekli açıp kapatıyor? Sorusunun cevabını aratmaktadır.

Muhabbet kuşlarının ağızlarını sürekli olarak açıp kapamasının en yaygın sebebi susamasıdır. Muhabbet kuşunuz sürekli olarak ağzını açma kapama hareketi yapıyorsa büyük ihtimalle susamıştır suluğuna su eklemeniz halinde bu sorun ortadan kalacaktır. Ancak bu belirti her zaman susuzluktan kaynaklanmayabilir bazı kuş hastalıkları da kuşların sürekli olarak ağzını açıp kapamasına neden olmaktadır.

Muhabbet kuşlarının sürekli olarak ağzını açıp kapamasının başlıca nedenleri şöyledir;

  • Uzun süre uçmuş olan muhabbet kuşunun kan dolaşımı hızlanmaktadır. Bu da yoğun kan pompalama sonucu kas f-liflerine yoğun miktarda kan gelmesi ile ağız açıp kapama refleksini ortaya çıkarmaktadır. Uçma sırasında vücut ısısı yükselen kuşlar, vücutlarına temiz oksijen alarak ideal ısıyı yaratmak isterler bu sebeple de hızlı bir şekilde nefes alma ihtiyacı duyarlar.

  • Muhabbet kuşlarının olumsuz yaşam tarzı strese neden olmaktadır. Bu olumsuz şartlardan bazıları kuşun kafesten çıkarılıp uçmasına izin verilmemesi, kafes yeri değiştirilmemesi, ilgi görmemesi ya da bulunduğu odanın sıcaklığına uyum sağlayamamasıdır. Bu durumlarından herhangi birinin yaşanması bile muhabbet kuşlarını strese sokabilmektedir. Strese giren muhabbet kuşları ise sürekli olarak ağız açıp kapama hareketi yaparlar.



  • Bazı sesler kuşlar için rahatsız edici olabilmektedir. Televizyon sesi, süpürge sesi, bilgisayar sesi veya yüksek konuşmadaki bazı sesler gibi rahatsız edici seslere maruz kalan muhabbet kuşları ise tedirgin olduklarını belli etmek için sürekli olarak ağız açıp kapama hareketi gerçekleştirirler. Muhabbet kuşlarının sese duyarlılığı insanlara göre çok daha fazla olduğu için sahibine normal gelen ses muhabbet kuşunu ciddi miktarda rahatsız edebilmektedir.

  • Muhabbet kuşları bazen kafeslerine yeni ve yabancı bir kuş geldiğinde yeni kuşu korkutmak için yapmaktadırlar. Bunun en önemli sebebi muhabbet kuşlarının içgüdüsel olarak kendilerini gagaları ile korumalarıdır.

  • Muhabbet kuşlarında görülen ağız açma kapama hareketinin en önemli ve en dikkat edilmesi gereken nedeni ise akciğer hastalıklarıdır. Bu hastalıklara yakalanmış olan muhabbet kuşlarının sürekli olarak ağız açıp kapatma eyleminde bulunmasının nedeni akciğer keseciklerine yeteri kadar hava ulaşmamasıyla alakalıdır. Bu hastalıkların temelinde yatan sebep ise kalbin aşırı büyümesi sonucu ciğerlere baskı uygulamasıdır. Kuşunuz yeterli su tüketmesine, uçtuktan sonra dinlenmesine ve uygun bir ortamda bulunmasına rağmen ağız açıp kapatma eylemine devam ediyorsa ciddi bir akciğer sorunu meydana gelmiş olabilmektedir. Bu durumda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.



Başlıklar [Göster]




Muhabbet Kuşlarında Astım Hastalığı


Muhabbet kuşlarında çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları meydana gelmektedir. Kuşlarda astım hastalığı solunum rahatsızlıklarından en ciddisidir. Astım hastalığının ne yazık ki bir tedavisi bulunmamaktadır ancak bazı ilaç uygulamaları ile astımın şiddeti azaltılabilmektedir. Bu hastalık en çok kafes kuşlarında meydana gelmektedir. Bu durumun bazı nedenleri şöyledir;

  • Kuşun üşütmesi

  • Muhabbet kuşunun hava akımına maruz alması,

  • Çeşitli enfeksiyonları kapması gibi birçok nedene dayanmaktadır.


Astım hastalığı muhabbet kuşlarında ağzını sürekli açıp kapatma, sürekli tünek durma, daha az nefes alma kasılma ve aşırı heyecanlanma, uçmama gibi belirtiler göstermektedir.

Astım Hastalığı Belirtileri


Evde muhabbet kuşu beslenirken yeme alışkanlıkları, hijyen, vücut ısıları, gaga ve göz çevreleri düzenli olarak izlenmelidir.

Kuşlarda astım hastalığı belirtileri şöyledir;

  • Soluk almada zorluk,

  • Hırıltılı ve sık sık soluma,

  • Ötüş kalitesinin düşmesi,

  • Ötme alışkanlığını bırakması,


Bu belirtilerden herhangi biri ya da birkaçı ile karşılaşılması durumunda geç kalınmadan uzman bir veterinere gösterilmesi ve uygun tedaviye başlanılması gerekmektedir.



petpaty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *